Oulun Montessori-päiväkodissa lapsille opetetaan asiat hyvin konkreettisesti, ja pyrkimys on kokeilla opittuja asioita välittömästi myös käytännössä, jotta uudet asiat jäsentyvät paremmin. Oppiminen on helppoa, jos opittava asia on lapselle merkityksellinen.
Päivämme etenee rauhallisen aamun, monipuolisten Montessori-hetkien ja yhteisten ulkoilu- ja leikkihetkien kautta kohti iltapäivää, jolloin lapsilla on aikaa sekä vapaaseen työskentelyyn että lepoon. Jokainen päivä rakentuu lapsilähtöisesti ja sisältää sopivassa suhteessa keskittymistä, lepoa, liikuntaa ja yhdessäoloa.
Päiväkoti aukeaa
Aamiainen
Montessori-materiaaleilla työskentelyä
Ulkoilua
Leikki ja musiikkihetki
Lounas
Lepohetki isommille, pienemmät nukkuvat klo 14:00 saakka
Vapaata työskentelyä
Välipala
Vapaata työskentelyä
Ulkoilua, kotiinlähtö
Oulun Montessori-päiväkodin esiopetus alkaa jo siitä päivästä lähtien, kun lapsi tulee ensi kertaa päiväkotiin. Esiopetusta on mahdotonta rajata varsinaisiin opetustuokioihin, vaan kaikki toiminta päivän aikana on arvokasta esiopetusta. Esiopetusta saavat kaikki lapset iästä ja tilanteesta riippumatta. Esikouluikäisille pidetään kuitenkin tämän lisäksi erityisesti heille tarkoitettuja koulutielle valmistavia eskarituokioita, ja pidetään hyvin tarkasti huolta siitä, ettei esiopetus ole pelkkää tehtäväkirjojen täyttämistä, vaan kokonaisvaltaista tekemällä oppimista.
Esiopetuksen tavoitteena on tukea ja auttaa lapsia löytämään omat vahvuutensa, sekä oppia luottamaan niihin. Itsearviointi on tärkeää, jotta lapsi oppii huomaamaan itsessään myös niitä alueita, joissa vielä kaivataan harjoitusta. Varsinaisen Montessori-menetelmän lisäksi korostetaan sellaisten arkielämän taitojen harjaantumista, jotka auttavat lapsia selviämään jokapäiväisestä arjesta koulussa.
Kokopäivätoiminnan myötä Oulun Montessori-päiväkodissa on pyritty huomioimaan mahdollisimman monipuolisesti Montessori-menetelmän lisäksi myös lasten leikintarve ym. oheistoiminnat. Aamupäivät painottuvat Montessori-työskentelyyn, ja iltapäivisin on tarjolla enemmän muita leikkimahdollisuuksia, kuten legot, dublot, rakennussarjat, kotileikki, autoleikit jne. Osa leluista on käytössä myös aamupäivisin.
Joka päivä lapset kokoontuvat yhteiseen hetkeen ennen ruokailua. Silloin käsitellään esimerkiksi kalenteriin, kuukausiin, vuodenaikoihin ja säähän liittyviä asioita. Lisäksi käydään monenlaisia opetuskeskusteluja vaihtelevin aihepiirein, lauletaan, soitetaan, leikitään, harrastetaan teatteria ym.
Jokapäiväisen ulkoilun lisäksi muuta liikuntaa pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan. Omien tilojen pienuuden vuoksi päiväkoti on varannut saliaikoja eri kohteista. Siellä lapset jumppaavat suurella riemulla. Ulkoliikunnasta voisi mainita mm. luistelu- ja hiihtoviikot, eri lajien seikkailuradat ja leikkimieliset urheilutapahtumat.
Askartelua, piirtämistä ja maalaamista on mahdollista harrastaa aina kun haluaa, ja tarvikkeet ovat lasten saatavilla aina. Lapset ideoivat paljon omia askartelu- ja maalausaiheita, mutta välillä myös aikuiset tuovat omia mallejaan, jotka ovat esillä niin kauan kuin lapset ovat kiinnostuneet niitä toteuttamaan.
Retket tuovat mukavaa vaihtelua rutiineihin. Kohteet valitaan meneillään olevien projektien tai ajankohtaisen toiminnan perusteella. Päiväkodille on pyritty saamaan myös vierailijoita, kuten Taikuri, Pelle ja Teatteria. Vierailijat piristävät päivää, ja kertovat mielenkiintoisia asioita lapsen näkökulmasta.
Juhlat päiväkodissa ovat omaa luokkaansa: ne ovat suuria tapahtumia, ja niihin valmistaudutaan antaumuksella. Joulu- ja kevätjuhlat ovat päiväkodin ja vanhempien yhteisiä lukukausien huipentumia, mutta myös muita tapahtumia järjestetään. Esimerkiksi vappukarnevaalit, isienilta, äitienpäiväjuhlat ja iltaseikkailu 5-6-vuotiaille ovat muodostuneet jo perinteeksi.